Hirdetmény
-

2024. évi bírósági ülnökválasztás

Magyarország köztársasági elnöke a 2024. évi soron kívüli bírósági ülnökválasztást 2024. március 20.  és 2024. május 31. közé eső időtartamra tűzte ki.

A Fővárosi Törvényszék illetékességi területéhez tartozó Budapesti IV. és XV. Kerületi Bíróságra legkésőbb 2024. április 8. napjáig van lehetőség megfelelő képzettséggel rendelkező fiatalkorúak elleni büntetőeljárásban résztvevő bírósági ülnökök (pedagógus ülnökök) jelölésére. 

A Büntetőeljárásról szóló 2017. évi XC. törvény (Be.) 680. § (5) bekezdésének értelmében a fiatalkorúak elleni büntetőeljárásban ülnökként kizárólag:

  1. pedagógus
  2. pszichológus, vagy
  3. a család-, gyermek- és ifjúságvédelmi szolgáltatás, gyámügyi igazgatás keretében az ellátottak gyógyítását ápolását, foglalkoztatását, fejlesztését, ellátását, nevelését, gondozását vagy szociális segítését, a gyermek sorsának rendezését közvetlenül szolgáló, egyetemi vagy főiskolai végzettséghez kötött munkakörben dolgozó vagy korábban dolgozó személy
    vehet részt.

Ülnöknek az a 30. évét betöltött magyar állampolgár választható meg, aki nem áll cselekvőképességet érintő gondnokság vagy támogatott döntéshozatal hatálya alatt, továbbá büntetlen előéletű és nem áll közügyektől eltiltás hatálya alatt sem.  Az ülnök nem lehet tagja pártnak és politikai tevékenységet nem folytathat.

A fiatalkorúak büntető ügyében eljáró bíróság pedagógus ülnökeit a bíróság illetékességi területén működő alapfokú és középfokú nevelési-oktatási intézmények tantestületei jelölik.

A tantestületek nyugdíjas, állományukba nem tartozó pedagógust is jelölhetnek.
Az ülnököket az Önkormányzat Képviselő-testülete választja meg.

Bővebb felvilágosítás a bírósági ülnökök 2024. évi soron kívüli választásáról szóló hirdetményben található.

Várjuk a megfelelő képzettséggel rendelkező személyek jelentkezését!

dr. Kevevári Edit sk.
jegyző