Menu

Vállalkozásbarát önkormányzat

A Budapest Főváros XV. kerületi Önkormányzat kiemelt céljának tekinti a kerület gazdaságának fejlesztését, a helyi vállalkozások növekedésének elősegítését.

Északkeleti elhelyezkedése, az M3-as autópályával és az M0-ás körgyűrűvel való közvetlen kapcsolata, továbbá a váci vasútvonal közelsége alapján kerületünk a keleti és északi irányú kereskedelmi forgalom budapesti kapuja. Jórészt ennek köszönhetően, továbbá az agglomeráció és Budapest közötti személyi és áru transzfert kihasználva, a korábbi években jelentős kereskedelmi és szolgáltató létesítmények települtek a kerületbe (Pólus Center, METRO, Praktiker, Asia Center).

A XV. kerület a fentieken túl is számos, az új vállalkozások megtelepülése, illetve a már működő vállalkozások fejlődése tekintetében is kedvező lehetőséggel bír. A kerület kedvező helyzetben van, mert a gazdasági tevékenységekre alkalmas munkahelyi, intézményi, kereskedelmi célokra alkalmas övezetek a fő közlekedési útvonalak közelébe helyezkednek el. A területi sajátosságok zöld- és barnamezős beruházások számára is kedvezőek, és lehetőséget adnak arra, hogy a jelenleg domináns logisztikai funkció mellett erősödjenek a tényleges termék-előállítást, kutatást és fejlesztést folytató ágazatok is.

Több terület is jelentős fejlesztési potenciállal rendelkezik, melyek alkalmasak a jövőben megvalósuló kereskedelmi, termelési és kutatás-fejlesztési funkciók megtelepülésére.
A fejlesztésre leginkább alkalmas övezetek:

 • Palota Újfalu és környékének lakó és kereskedelmi területei,
 • a Metro áruház és környékének elsősorban kereskedelmi és szolgáltatás fejlesztési területei,
 • az ORIGO filmstúdió és környékének elsősorban egyéb gazdasági fejlesztést lehetővé tevő területei,
 • a volt növényolajgyár területének lakó, kereskedelmi, szolgáltatásjellegű fejlesztési lehetősége,
 • a Régi Fóti út menti Tehenészet fejlesztési területei és
 • a Mogyoród útja menti tömb, valamint Újmajor területe

Önkormányzatunk a kerület gazdaságának fejlődését, a helyi vállalkozások sikeres működését elősegítő körülményeket számos eszközzel igyekszik biztosítani:

 • Aktív szervező, koordinációs szerepet vállal, a gazdasági élet szereplőivel rendszeres kommunikációt folytat. 2015. június 23-án több tucat helyi és kerületen kívüli vállalkozó részvételével vállalkozásfejlesztési konferenciát szervezett. A közeljövő tervei között szerepel a gazdasági szempontból kiemelt önkormányzati döntésekhez kapcsolódó, a helyi gazdasági élet szereplőivel folytatott döntés-előkészítő egyeztetések rendszeressé tétele, kerületi vállalkozói klub szervezése, vállalkozás-fejlesztési alapítvány létrehozása, az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok helyi gazdasági vérkeringésbe történő, korábbiaknál magasabb szintű bekapcsolása.
 • Közhatalmi jogkörével élve folyamatosan felülvizsgálja a vállalkozások működését érintő helyi szabályozókat, továbbá vizsgálja a helyi adópolitikai ösztönzők alkalmazási lehetőségeit is.
 • A rendelkezésére álló gazdasági eszközeivel is segíteni kívánja a helyi vállalkozások működését. A jövőben a helyi vállalkozókkal együttműködve – esetlegesen egy önkormányzati tulajdonú ingatlan biztosításával – sor kerülhet egy vállalkozói inkubátorház létrehozására. A lehetséges eszközök között szóba jöhet az önkormányzati költségvetés keretében egy vállalkozás-fejlesztési céltartalék képzése is, amely visszatérítendő támogatás formájában lehetőséget teremthet pl. a kis- és középvállalkozások részére elérhető fejlesztési hitelek törlesztésének önrészéhez.

Vissza a főoldalra

 • Polgármester

 • jegyzo

 • ogy képv – hajdu

 • periszkóp palotán

 • vekop

   

  BPXV_VEKOP_Banner

   

 • intelligens Panaszbejelentő Rendszer

  BPXV Intelligens Panaszbejelentő Rendszer

 • add a kezed

  slidekisebb-350x180

 • Minden, ami a XV. kerületben történik. Kattanjon rá!

  A lakosság és az ügyfelek számára ingyenesen hívható önkormányzati telefonszám, amelyen a telefonáló a kerület életéhez kapcsolódó észrevételei, kérdései, konkrét ügyben felmerült gondjai megoldását kérheti.

  A felvetéseket a munkatársunk fogadja, munkaidőn túl üzenetrögzítőre vesszük, majd a tett intézkedésekről a bejelentőt tájékoztatjuk. A szükséges teendők megtételéről az önkormányzat és hivatala gondoskodik.

  06 80 203 804

  Felnőtt ügyeleti ellátás >>
  1157 Budapest,
  Zsókavár u. 42-44.
  Telefon: +36 1 307 2222

  Fogorvosi ügyelet >>
  1088 Budapest,
  Szentkirályi utca 40.
  Telefon: +36 1 317 6600

  Gyermek ügyeleti ellátás >>
  1096 Budapest, Üllői út 86.
  Telefon: +36 1 264 3314,
  +36 1 264 7481

  Észak-pesti ügyeletes gyógyszertárak

  Szent Palota Gyógyszertár
  1151 Budapest,
  Fő út 82. fsz. 3.
  Telefon: 631-7407

  Nyitvatartás:
  minden nap 0-24 óráig

  Mária Gyógyszertár
  1139 Budapest,
  Lehel út 74-76.

  Nyitvatartás:
  hétfő-péntek: 8.00 - 20.00
  szombat: 8.00 - 13.00

  Állandó ügyelet a nyitvatartási időn túl.
  Telefon: +36 1 320 8006

  Aranyhorgony Gyógyszertár
  1048 Budapest,
  Pozsonyi út 19.

  Nyitvatartás:
  hétfő - péntek: 8.00 - 20.00
  szombat - vasárnap: 8.00 - 13.00

  Állandó ügyelet a nyitvatartási időn túl.
  Telefon: +36 1 379 3008

  Kulcs Patika Asia Center
  1152 Budapest,
  Szentmihályi út 167-169.

  Nyitvatartás:
  minden nap 0-24 óráig
  Telefon: +36 1 688 9088 

  NON-STOP Gyógyszertár
  1158 Budapest,
  Drégelyvár utca 40.

  Nyitvatartás:
  minden nap 0-24 óráig
  Telefon: +36 30 260 5757

   

  A XV. kerület Önkormányzata számára fontos az itt lakók véleménye. Kérjük, javaslataival segítsen Ön is jobbá tenni az alábbi fejlesztési elképzeléseket!

  Településbiztonsági stratégia

   

  Cím: 1153 Budapest, Bocskai utca 1-3. • e-mail: info@bpxv.hu • Telefon: 305-3100 • Fax: 307-4008

  footer