Menu

Száz éve Rákospalotán született dr. Gyökössy Endre

2013.02.13.

Száz éve, 1913. február 17-én Rákospalotán született dr. Gyökössy Endre református lelkész, pszichológus, egyházi író, aki idén lenne százesztendős.

Édesapja, kerületünk díszpolgára id. Gyökössy Endre jogász, a Magyar Királyi Államvasutak – a mai Magyar Államvasutak Zrt. elődje – igazgatóhelyettese és kormány-főtanácsosa volt. Édesanyja Süveggyártó Alojzia férjével együtt mélyen hívő reformátusok voltak. Az elemi iskolát Újpesten a Viola utcában végezte, majd a helyi Könyves Kálmán Gimnázium diákja lett. Ekkor kötött életre szóló barátságot édesapja cserkészcsapatának egyik tagjával, Újszászy Lászlóval, a későbbi neves orvossal. Érettségi után Nagykőrösön tanítói oklevelet szerzett 1934-ben. A Budapesti Református Theológiai Akadémia – a mai Károli Gáspár Református Egyetem elődje – elvégzése után 1939-ben szentelték lelkésszé, és a Kálvin téri református templomban kezdte meg szolgálatát. 1940-ben ösztöndíjjal került a bázeli református egyetemre, ahol Karl Barth és Emil Brunner neves professzorok voltak tanárai, s többek között egyházjogot és pasztorálpszichológiát tanult. 1941 júliusában tért vissza Magyarországra feleségével, Reinhilde Ruckkal, egyik professzorának lányával, akivel azévben házasodott össze Bázelben. Ravasz László dunamelléki református püspök javaslatára az újonnan létrejövő Újpest-Újvárosi Református Egyházközség alapító lelkipásztora lett 1942-ben. Budapest ostroma alatt kiterjedt karitatív tevékenységet folytatott a gyülekezet élén.
 
Két doktorátust szerzett: egy bölcsészetit és egy pszichopedagógiait. 1946-ban Debrecenben a pszichopedagógia doktorává avatták summa cum laude minősítéssel; tanára volt Karácsony Sándor. 1950-ben a Budapesti Református Teológiai Akadémián az úgynevezett segédtudományokból pedagógia-pszichológiai és valláspszichológiai magántanári oklevelet szerzett. 1952-ig taníthatott: a Rákosi-rezsim a szüleit kitelepítette, őt magát pedig osztályidegennek nyilvánította részben felesége svájci állampolgársága miatt. Így tudományos pályafutása megtorpant, de lelkészként szolgálhatott tovább. 1956. november 4-én útjára indította a Reformáció című lapot, melynek főszerkesztője lett, de a forradalom leverése után több számot nem jelentethetett meg.
 
1980-ig, nyugdíjba vonulásáig töltötte be az Újpest-Újvárosi Református Egyházközség lelkészének tisztségét. Ez idő alatt országos ismertségre tett szert: könyvei jelentek meg, s rengeteg embernek nyújtott lelki segítséget – idővel a sokak által szeretett és tisztelt Bandi bácsivá vált. Hitvallásának megfelelően – miszerint nyugdíjas lelkész nincsen – élete végéig gyülekezetének szellemi vezetője maradt. 1987-től kutatóprofesszorként dolgozott a Budapest-Klauzál téri Egyházközségben: a végzett lelkészek továbbképzéséről gondoskodott pasztorálpszichológusként a lelkigondozói szemináriumban. Tagja lett a Magyar Pszichiátriai Társaságnak, s a Danubius Rádióban telefonos lelki segélyszolgálatot végzett.
 
1990-ben a Budapesti Református Teológiai Akadémia díszdoktorává avatták, majd még ebben az évben „Ad honorem Újpest 1840–1990” kitüntetésben részesült. 1992-ben a Pro Urbe Budapest díjat vehette át. 1993-ban Újpest díszpolgára lett, majd megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét.
 
(Forrás: wikipédia)
 
Születésének századik évfordulója alkalmából az Újpest-Újvárosi Református Egyházközség, melynek alapító lelkipásztora volt és nyugdíjba vonulásáig lelkésze emlékezik meg életéről. Február végén pedig a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Kara emlékezik munkásságáról a „Gyökössy Endre és az európai pasztorálpszichológia” címmel megrendezésre kerülő emlékkonferencia keretében.
 
Szeretettel hívunk minden érdeklődőt ezen ünnepi alkalmakra és rendezvényekre:
 
2013. február 16-án, szombaton 11.00 órakor megemlékezés Dr. Gyökössy Endre református lelkész sírjánál. Újpest-Megyeri temető, 1047 Budapest, Megyeri út 49. Megközelíthető: A 122GY, a 30-as, a 30A, a 96-os, és a 147-es autóbusszokkal.
 
2013. február 16-án, szombaton 17. 00 órakor Dr. Gyökössy Endre református lelkészre, Újpest díszpolgárára emlékezik születésének centenáriumán gyülekezete a gyülekezet templomában. Újpest-Újváros Református Gyülekezet, 1047 Budapest, Attila utca 118.
 
2013. február 23-án, szombaton 10.00 órától Gyökössy Endre és az európai pasztorálpszichológia emlékkonferencia. Bővebb információ: Dunamelléki Református Egyházkerület Székházának díszterme, 1092 Budapest, Ráday u. 28. II. emelet
Korábbi hírek
korvasutsor Illegális szemét elszállítás a MÁV számlájára
2018. szeptember 24. [hétfő]

Budapest Főváros XV. kerületének Önkormányzata és Polgármesteri Hivatala az elmúlt években számtalan lakossági bejelentést kapott a kerületben található MÁV tulajdonú, illetőleg kezelésű ingatlanokon felhalmozódott hulladékok és szeméthegyek ügyében.

Tanulmanyi_osztondij_05_f-NB Több mint kétszázan kapnak tanulmányi ösztöndíjat
2018. szeptember 24. [hétfő]

A díszterem adott otthont szeptember 20-án és itt tartják szeptember 24-én a tanulmányi ösztöndíjak átadóját. A két napon mintegy kétszáz 5-8. és 9-13. évfolyamos diáknak postáztak meghívót.

0607_GecziIstvan_03 Elhunyt dr. Géczi István
2018. szeptember 24. [hétfő]

A XV. kerületi Önkormányzat megrendüléssel tudatja, hogy dr. Géczi István – kerületünk Díszpolgára, Pro Palota díjasa, Magyar Köztársaság Érdemrend Lovagkereszt kitüntetettje, Budapestért díjazottja, valamint a XV. kerületi Ifjúsági és Sportközpont nyugalmazott igazgatója – életének 75. évében 2018. szeptember 10-én elhunyt.

RP16 Konferencia a magyar önkormányzatiságról és kihívásairól
2018. szeptember 21. [péntek]

“18 éves a Magyar Önkormányzatok Napja” címmel szeptember 20-án (csütörtökön) konferenciát szerveztünk a magyar önkormányzatiságról és kihívásairól a XV. kerületi Polgármesteri Hivatal Dísztermében.

Hubay Fúvosok Kerületi jó ügyekért
2018. szeptember 21. [péntek]

Jó példák a XV. kerületből: XV. kerületi Fúvószenekari Egyesület

GMK-unnep_02_f-NB Ünnep: kiosztották az év dolgozója díjat
2018. szeptember 21. [péntek]

A kerületi Gazdasági Működtetési Központ (GMK) dolgozói részére tartottak ünnepséget szeptember 18-án a hivatalban. A rendezvényen az önkormányzat nevében a városrészvezetők köszönték meg a szakemberek elhivatott munkáját, mindemellett átadták az Év Intézmény Működtetési Dolgozója díjat, illetve a jubileumi és hűségoklevelek is gazdára találtak.

teli-reszlet3kieg Felhívás
2018. szeptember 21. [péntek]

Felhívás téli rezsicsökkentési támogatásból kimaradt háztartások részére!

Kulcsár Győző Elhunyt Kulcsár Győző mesteredző
2018. szeptember 20. [csütörtök]

Hetvenhét éves korában elhunyt Kulcsár Győző, a Nemzet Sportolója, négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző – írja az MTI. A mesteredző kerületünk lakója volt.

Fogadj_orokbe_egy_kukat_08_f-NB Közösségi kukák lesznek a közterületeken
2018. szeptember 20. [csütörtök]

A XV. kerületi önkormányzat a Rákospalota-Pestújhely-Újpalota Környezetvédelmi Közalapítvánnyal közösen hat csikktartós köztéri kukát vásárolt, amiket forgalmas közterületeken raknak majd ki. Az akcióval egyrészt az utcák, terek tisztaságát célozták meg, másrészt a közösségi szerepvállalásra is fel kívánják hívni az emberek figyelmét.

_vsz_img_7013 Ifjúsági fesztivál
2018. szeptember 20. [csütörtök]

A XV. kerületi önkormányzat a Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzattal közösen szervezte meg a II. Ifjúsági Fesztivált a Kontyfa iskolában szeptember 14-én.

Cím: 1153 Budapest, Bocskai utca 1-3. • e-mail: info@bpxv.hu • Telefon: 305-3100 • Fax: 307-4008

footer