Menu

Elektronikusan intézhető ügyek

Építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárások

Az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárások az interneten elérhető ÉTDR rendszerben kezdeményezhetők. A rövidítés a nem túl felhasználóbarát “Építésügyi hatósági engedélyezési eljárásokat támogató elektronikus dokumentációs rendszer” megnevezést takarja.

Fontos tudni, hogy az ÉTDR használata csak az építésügyi hatóságok számára kötelező. Az ügyfél nem köteles a rendszer használatára, dönthet úgy is, hogy a kérelmét “papír alapon” nyújtja be. Ugyanakkor a jogszabály előírja, hogy a kérelmet és annak mellékleteit megfelelő elektronikus adathordozón, a jogszabályban meghatározott formátumban (PDF/A) kell benyújtani. Papír alapon történő benyújtás esetében az eljáró hatóságok, a kormányablak, vagy az 5000 főnél nagyobb településeken – ahol nincs jegyzői építésügyi hatóság – működő Építésügyi Szolgáltatási Pontok gondoskodnak a kérelem és mellékleteinek az ÉTDR-be való feltöltéséről.

A kérelem tartalmáról és a benyújtás módjáról részletesen az Ügyintézés menüpontban az egyes eljárások részletes leírásánál olvashat.

Az ÉTDR az etdr.gov.hu címen érhető el.

 

 

Répszolg

Palota-15

Palota-Holding

XV-media

Gazdasági Működtetési Központ

CSAPI-15 Kft.